Από τις 24 έως τις 30 Αυγούστου είχαμε τη μεγάλη τιμή να φιλοξενείται στην Αθήνα το 85ο Παγκόσμιο Συνέδριο Βιβλιοθηκών και Επιστημών της Πληροφόρησης της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (International Federation of Library Associations and Institutions – IFLA). Το θέμα του φετινού συνεδρίου ήταν “Βιβλιοθήκες: διάλογος και αλλαγή”. Το ετήσιο αυτό συνέδριο είναι ίσως το πιο σημαντικό παγκόσμιο γεγονός στο χώρο των βιβλιοθηκών. Η διεθνής συνάντηση έλαβε χώρα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με συμμετοχή περίπου 3.500 συνέδρων από 135 χώρες.
Τα θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες δεν περιορίστηκαν σε ακαδημαϊκού χαρακτήρα συζητήσεις, αλλά καταπιάστηκαν με εξελίξεις που προβληματίζουν ευρύτερα την κοινωνία, όπως η τεχνολογία ως μέσο για τη συμμετοχικότητα, η υγεία και οι βιοεπιστήμες, η τεχνητή νοημοσύνη και η διαχείριση της γνώσης, των πληροφοριών και των δεδομένων μας, οι βιβλιοθήκες ως χώροι που εμπνέουν το διάλογο, η ηχητική και οπτική πολιτιστική κληρονομιά σε τοπικές κοινότητες. Στο διάλογο αυτό συμμετείχε και η ΑΜΚΕ Sarantaporo.gr κατόπιν πρόσκλησης των διοργανωτών και του διεθνούς οργανισμού Internet Society, με τον οποίο συνεργαζόμαστε τα τελευταία δύο χρόνια. Παρουσιάσαμε το έργο της ΑΜΚΕ και το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr που οικοδομεί στην περιοχή του Σαρανταπόρου, με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινότητας και των μελών της. Και αν σε κάποιους γεννιέται εύλογα το ερώτημα “τι σχέση έχει ένα κοινοτικό δίκτυο με τις βιβλιοθήκες;” η απάντηση βρίσκεται στους στόχους που επιδιώκουν οι δύο θεσμοί.
Η ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση και στο διαδίκτυο, η ενδυνάμωση της τοπικής κοινότητας μέσω της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των μελών της, η προώθηση της συμμετοχικότητας ως στάση ζωής, η υιοθέτηση του ρόλου του δημιουργού στη θέση του παθητικού καταναλωτή, η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος, ο ψηφιακός εγγραμματισμός των τοπικών κοινωνιών και η δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου τοπικού ενδιαφέροντος είναι κοινοί στόχοι για τους οποίους παλεύουν τόσο οι βιβλιοθήκες, όσο και τα κοινοτικά δίκτυα.
Η παρουσίαση του Βασίλη Χρυσού με τίτλο “Ενδυναμώνοντας τις τοπικές κοινότητες να οικοδομήσουν, συντηρήσουν και επεκτείνουν ένα κοινοτικό δίκτυο για ανοιχτή πρόσβαση στο διαδίκτυο” μετέφερε με ζωντάνια τη θετική επίδραση του ασύρματου κοινοτικού δικτύου στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, μέσα από καθημερινά παραδείγματα της κοινότητάς μας. Στο κλείσιμο της συζήτησης, οι διοργανωτές εκδήλωσαν την επιθυμία να διερευνήσουμε από κοινού την προοπτική μιας πιο στενής συνεργασίας στα πλαίσια επιδίωξης των κοινών στόχων που αναγνωρίστηκαν.