Το 12ο Internet Governance Forum (IGF17) διοργανώθηκε φέτος στη Γενεύη από 18 - 21 Δεκεμβρίου, με θέμα "Διαμόρφωσε το Ψηφιακό σου Μέλλον!". Το Sarantaporo.gr ήταν εκεί, προσκεκλημένο του οργανισμού One World Connected από τις ΗΠΑ για να συνδιαμορφώσει μαζί με ακτιβιστές, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, κυβερνητικούς - και μη - οργανισμούς από όλο τον κόσμο το ψηφιακό μέλλον.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου ήταν μεστό, περιλαμβάνοντας 8 κύριες εκδηλώσεις, 99 εργαστήρια και 45 ανοιχτά φόρουμ μεταξύ πολλών άλλων συζητήσεων και συναντήσεων. Στο συνέδριο παραβρέθηκαν 2019 συμμετέχοντες από 142 χώρες, ενώ 1661 άτομα παρακολούθησαν από απόσταση, μέσω διαδικτύου.
Μερικά στατιστικά για τη συμμετοχή εικονίζονται στο ακόλουθο Διάγραμμα.
Το Sarantaporo.gr συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο: DC on Connecting the Unconnected (Συνδέοντας εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση) μαζί με πέντε ακόμα συμμετέχοντες από συνολικά πέντε ηπείρους. Ο Βασίλης Χρυσός, μέλος του Sarantaporo.gr, ήταν ο μόνος εκπρόσωπος από την Ευρώπη. Άλλες περιοχές που εκπροσωπήθηκαν ήταν οι ΗΠΑ, η Ινδία, το Βανουάτου, η Κένυα και η Λατινική Αμερική.
Ένα από τα θέματα που τέθηκαν σε αρκετά πάνελ του συνεδρίου και απασχόλησαν τους συνέδρους ήταν η διάσταση που αποκτά η πρόσβαση στο διαδίκτυο υπό τη θεώρηση της τοπικής κουλτούρας και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής. Ο Βασίλης Χρυσός συνέβαλλε σε αυτή τη συζήτηση μέσω της αφήγησης τοπικών ιστοριών του Sarantaporo.gr από τη χρήση του διαδικτύου. Από την απόκτηση δυνατότητας πρόσβασης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ως τη δημιουργία κινήτρων για να επισκεφτούν τα εγγόνια τους παππούδες στο χωριό, οι ιστορίες του Sarantaporo.gr ανέδειξαν πως αναβαθμίζεται η ζωή των ντόπιων και ισχυροποιείται η κοινωνική συνοχή στην περιοχή, ως αποτέλεσμα της παρέμβασης μιας τοπικής ομάδας ενεργών πολιτών.
Στα πλαίσια του συνεδρίου το Sarantaporo.gr συμμετείχε στη σύνταξη του καταστατικού χάρτη και στην ίδρυση του ISOC CNSIG, μιας παγκόσμιας συλλογικότητας κοινοτικών δικτύων. Ως βασικό μέλος της συλλογικότητας αυτής, το Sarantaporo.gr ξεκινάει να συνεργάζεται με ενεργούς πολίτες από όλο τον κόσμο για την εξάπλωση της πρακτικής των κοινοτικών δικτύων και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών. Το CNSIG, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη εμπειρία των μελών του, θα εργαστεί, μεταξύ άλλων, προς την κατεύθυνση της σύνταξης συγκεκριμένων προτάσεων προς κυβερνητικούς και άλλους φορείς αναφορικά με τη διαμόρφωση ευνοϊκού νομικού και θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των κοινοτικών δικτύων παγκοσμίως.
Η συμμετοχή του Sarantaporo.gr στο IGF17 χρηματοδοτήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος netCommons.