Το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, στα πλαίσια της διοργάνωσης FOSSCOMM 2016 που θα λάβει χώρα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, θα προβληθεί για πρώτη φορά δημόσια το ντοκιμαντέρ "Οικοδομώντας Κοινότητες Κοινών στην Ελλάδα. Ένα ντοκιμαντέρ για τα Δίκτυα στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας", στις 18:30 στο Αμφιθέατρο 002.
Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε τα τελευταία 3 χρόνια στην περιοχή μας από την ομάδα Personal Cinema με τη συνδρομή της ομάδας Sarantaporo.gr αλλά και την χρηματοδότηση απο το πλήθος μέσω καμπάνιας crowdfunding στην πλατφόρμα του Goteo στην οποία συμμετείχαν 88 άνθρωποι από Ελλάδα και εξωτερικό.
Σχετικά με το θέμα του ντοκιμαντέρ:
"Το Σαραντάπορο είναι ένα ορεινό χωριό στη Βόρεια Ελλάδα, στον δήμο Ελασσόνας. Πρόκειται για μια περιοχή με αγροκτηνοτροφική οικονομία η οποία δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την κρίση. Ακόμη και πριν από αυτήν όμως, η κρατική μέριμνα για την περιοχή ήταν ελλειπής. Η νεολαία μετακινούνταν στα μεγάλα αστικά κέντρα ή στο εξωτερικό, δεν υπήρχε πρόσβαση στο διαδίκτυο και οι ντόπιοι βίωναν απομόνωση αλλά και αποκλεισμό από βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη. Το 2010, μια ομάδα ανθρώπων δημιουργεί την υποδομή για ένα κοινοτικό, ασύρματο δίκτυο έχοντας ως στόχο την σύνδεση των χωριών της περιοχής μεταξύ τους αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, καθώς το πρότζεκτ ωριμάζει με τον χρόνο, η κοινότητα του δικτύου Sarantaporo.gr στοχεύει ακόμη παραπέρα. Επιθυμούν να αποτελέσουν τον καταλύτη ώστε οι ντόπιοι να ξαναοργανώσουν συνεταιρισμούς βάσει του ασύρματου δικτύου, να αναζωογονήσουν την τοπική οικονομία καθιστώντας τη βιώσιμη, πιο εξωστρεφή και ανεξάρτητη από τον κρατικό ή εταιρικό έλεγχο. Ευελπιστούν να γεφυρώσουν τεχνολογίες αιχμής (όπως αυτή ενός ασύρματου δικτύου) με τις πραγματικές, καθημερινές προκλήσεις μιας επαρχιακής κοινότητας της οποίας η οικονομία βασίζεται στον πρωτογενή τομέα.
Ποιές είναι αυτές οι προκλήσεις; Πώς γεννιέται μια κοινότητα και πώς επηρεάζονται οι προϋπάρχουσες κοινωνικές δομές κατά τη διαδικασία αυτή; Ποιές είναι οι ιστορίες των ανθρώπων που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σ’ αυτή τη διαδικασία; Τί σχέση μπορεί να έχει ένα εγχείρημα σ’ έναν μικρό επαρχιακό πληθυσμό, σε μια απομακρυσμένη περιοχή της χτυπημένης από την κρίση Ελλάδας, με ένα πρόγραμμα ΤΠΕ (Τεχνολογίας Πληροφοριών & Επικοινωνιών) του πανεπιστημίου της Καταλονίας και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο με τις προσπάθειες δημιουργίας ενός νέου κοινού εδάφους για τους λαούς της Ευρώπης; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που διατρέχουν το ντοκυμαντέρ."
Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της FOSSCOMM 2016: Σάββατο, Κυριακή
Το event του ντοκιμαντέρ στο site της FOSSCOMM.