Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην ιστοσελίδα μας μία συνομιλία με την Ιωάννα Μπουμπουνάρα από το Φλάμπουρο Ελασσόνας, μία μαθήτρια η οποία κατάφερε να αριστεύσει στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις και να περάσει στη σχολή Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, χωρίς ούτε μία ώρα φροντιστήριο. Η χρήση του διαδικτύου και η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε αυτό φαίνεται πως ήταν καταλυτική σε αυτή τη προσπάθεια. Ας μας τα πει όμως η ίδια:
Γ.Κ.: Καταρχήν Ιωάννα πες μας μερικά πράγματα για εσένα. Πόσο χρονών είσαι, που μεγάλωσες, που πήγαινες σχολείο, που μένεις αυτή την περίοδο, ποια τα ενδιαφέροντά σου.
Ι.Μ.: Ονομάζομαι Ιωάννα Μπουμπουνάρα και είμαι 18 χρονών. Κατάγομαι από το Φλάμπουρο Ελασσόνας, μεγάλωσα εκεί και αυτήν τη στιγμή μένω στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπουδάζω φαρμακευτική στη σχολή Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Αποφοίτησα από τις Λυκειακές τάξεις του γυμνασίου Καλλιθέας Ελασσόνας έχοντας ως στόχο να περάσω σε κάποιες από τις σχολές των Επιστημών Υγείας.
Γ.Κ.: Εδώ και μερικά χρόνια στο χωριό σου λειτουργεί ένα ασύρματο κοινοτικό δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο, το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr. Κάνεις χρήση αυτού του δικτύου;
Ι.Μ.: Χρησιμοποιώ το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr από τότε που το εγκατέστησαν στο χωριό μου τα μέλη της ομάδας Sarantaporo.gr σε συνεργασία με κατοίκους του χωριού μου. Πριν τη χρήση του ασύρματου κοινοτικού δικτύου πρόσβαση στο διαδίκτυο είχα ασύρματα μέσω μιας εμπορικής υπηρεσίας γνωστής εταιρίας. Ωστόσο, το σήμα στο χωριό από το δίκτυο αυτής της εταιρείας ήταν αρκετά αδύναμο με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η γρήγορη πλοήγηση στο διαδίκτυο. Αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει πια μέσω του κοινοτικού δικτύου Sarantaporo.gr. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μου για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, το διαδίκτυο αποτέλεσε φυσικά σημαντικό αρωγό. Πρώτα από όλα μου δόθηκε η δυνατότητα να κατεβάζω επιπλέον υλικό σε κάθε μάθημα, όπως για παράδειγμα δύσκολες ασκήσεις, θέματα εξετάσεων, διαγωνίσματα καθώς και ότι άλλο λειτουργούσε συμπληρωματικά στη βαθύτερη κατανόηση και εμπέδωση της εξεταστέας ύλης. Επίσης, χρησιμοποιούσα το διαδίκτυο για να ενημερώνομαι σχετικά με τα νέα, τις ανακοινώσεις και οτιδήποτε αφορούσε τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Κάτι άλλο, πολύ σημαντικό, που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί στο μέγιστο βαθμό χωρίς τη χρήση του διαδικτύου ήταν η επικοινωνία με τους καθηγητές μου. Συγκεκριμένα, βρισκόμασταν σε συνεχή επαφή μέσω μιας διαδικτυακής τάξης, όπου μοιραζόμασταν χρήσιμο υλικό και λύναμε κάθε απορία πάνω στο μάθημα. Η διαδικτυακή αυτή τάξη στάθηκε ικανή να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται λόγω του περιορισμένου χρόνου που αφιερώνεται στα εξεταζόμενα μαθήματα από το σχολείο.
Γ.Κ.: Για ποιον λόγο πιστεύεις ότι το χωριό σου αλλά και άλλα απομακρυσμένα χωριά της επαρχίας σε όλη την Ελλάδα δεν απολαμβάνουν σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές;
Ι.Μ.: Όσοι κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συνήθως στις περιοχές αυτές δεν υπάρχει επαρκής κάλυψη (κεραίες κτλ) και έτσι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολο να βρει κανείς σήμα, είτε για να μιλήσει στο κινητό του τηλέφωνο είτε για να συνδεθεί στο διαδίκτυο. Αντίθετα, οι άνθρωποι στις πόλεις απολαμβάνουν άνετες και πολύ πιο γρήγορες τηλεπικοινωνιακές παροχές. Μία πολύ καλή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι η συνεργατική ανάπτυξη ενός κοινοτικού δικτύου, δηλαδή ενός δικτύου κοινής χρήσης το οποίο αναπτύσσεται από τους ίδιους τους χρήστες του, σπίτι σπίτι, γειτονιά γειτονιά, χωριό χωριό, φέρνοντας έτσι την πολυπόθητη γρήγορη διασύνδεση στο διαδίκτυο και στην δική τους περιοχή. Έτσι, πλέον η πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους κατοίκους των χωριών είναι εύκολη, γρήγορη και εξαιρετικά οικονομική, μιας και η προσπάθεια καθώς και το κόστος ανάπτυξης και λειτουργίας ενός τέτοιου δικτύου κοινής χρήσης, μοιράζονται μεταξύ των ανθρώπων.
Γ.Κ.: Υπήρχαν κάποια online εργαλεία που σε βοήθησαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας σου για τις Πανελλήνιες εξετάσεις;
Ι.Μ.: Η προετοιμασία μου για τις εξετάσεις βασίστηκε κατά κύριο λόγο στη βοήθεια του σχολείου μου, δηλαδή των καθηγητών μου. Η προσπάθειά μου ενισχύθηκε από ορισμένα διαδικτυακά εργαλεία. Όπως προανέφερα, ήμουν μέλος μιας διαδικτυακής τάξης την οποία οργάνωσε ένας από τους καθηγητές μου, ο κ. Ορφανάκης Στυλιανός, καθηγητής φυσικής στις λυκειακές τάξεις του Γυμνασίου Καλλιθέας Ελασσόνας, για να μας προετοιμάσει με τον καλύτερο τρόπο πάνω στο μάθημά του. Η κίνησή του αυτή ήταν αξιέπαινη, διότι ο ίδιος αφιέρωσε πολύ χρόνο για το σκοπό αυτό. Τα social media, όπως το Facebook, ήταν ένας τρόπος να επικοινωνώ με τους συμμαθητές μου, αλλά και με καθηγητές. Είχα, επιπλέον, πρόσβαση σε μία τεράστια γκάμα εκπαιδευτικού υλικού, μεταξύ των οποίων ιστοσελίδες επιστημονικού περιεχομένου, θέματα εξετάσεων, βίντεο με διαλέξεις μαθημάτων, ασκήσεις και χρήσιμες πληροφορίες.
Γ.Κ.: Μπορείς να μας περιγράψεις μία ημέρα της καθημερινότητάς σου κατά την διάρκεια της προετοιμασίας σου για τις Πανελλήνιες εξετάσεις αλλά και κατά τη διάρκεια των διακοπών σου στο χωριό; Ποιες είναι οι δυσκολίες που θα ήθελες να μην υπήρχαν αλλά και τα καλά της διαμονής στο χωριό;
Ι.Μ.: Οι μέρες κυλούσαν ήρεμα στο χωριό κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μου. Τα πρωινά πήγαινα στο σχολείο και το μεσημέρι, όταν γυρνούσα σπίτι, φρόντιζα να ξεκουράζομαι, ώστε να έχω δυνάμεις και καθαρό μυαλό για να αφοσιωθώ αργότερα στο διάβασμα. Τα απογεύματα ήταν αφιερωμένα στα μαθήματά μου. Συνήθως διάβαζα μέχρι νωρίς το βραδάκι, με ενδιάμεσα μικρά διαλείμματα. Δεν συνήθιζα να ξενυχτάω διαβάζοντας, γιατί δεν είμαι ιδιαίτερα παραγωγική τις πολύ βραδινές ώρες. Τα βράδια, λοιπόν, έκανα συνήθως κάτι για να ξεφύγω και να χαλαρώσω. Τις περισσότερες φορές άκουγα μουσική, μιλούσα με τους φίλους μου ή διάβαζα κάποιο εξωσχολικό βιβλίο. Όταν έβρισκα χρόνο (πολύ σπάνια) πήγαινα μία βόλτα με φίλους για καφέ ή φαγητό στα διπλανά χωριά.
Κατά τη διάρκεια των διακοπών, το χωριό μου πραγματικά ζωντανεύει. Οι διακοπές είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για τους Φλαμπουριώτες που κατοικούν σε άλλες πόλεις να επισκεπτούν το χωριό, φέρνοντας οι περισσότεροι μαζί και τα παιδιά τους. Σε αυτές τις περιόδους, είναι έντονη η παρουσία της νεολαίας στο χωριό. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό οι νέοι έχουμε οργανωθεί και ετοιμάζουμε διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις για τους κατοίκους του χωριού, αλλά και των διπλανών χωριών. Έτσι, έχουμε γλέντια με παραδοσιακή μουσική, άφθονο φαγητό και ποτό και αστείρευτο κέφι.
Το Φλάμπουρο είναι ένα χωριό με λιγοστούς κατοίκους και κανένα κατάστημα. Τον περισσότερο καιρό κυριαρχεί η ησυχία, η ηρεμία και οι χαλαροί ρυθμοί. Συγκριτικά με τους νέους που ζουν στις πόλεις, εμείς δεν έχουμε στη διάθεσή μας πολλές ανέσεις, εγκαταστάσεις και επιλογές για εξωσχολικές δραστηριότητες. Ωστόσο, όλα αυτά μπορεί να τα αναζητήσει και να τα βρει στις πιο κοντινές πόλεις, πχ στην Ελασσόνα ή στην Λάρισα. Εάν και λείπουν οι “πολυτέλειες” της πόλης, το χωριό σε αποζημιώνει με τη φυσική μου ομορφιά, τον ζεστό και φιλόξενο κόσμο του και το καθαρό οξυγόνο που καθαρίζει το μυαλό. Όλα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα φυσικό αγχολυτικό “φάρμακο” που σε κάνει να ξεχνάς τις υποχρεώσεις, τα προβλήματα και το άγχος.
Το χωριό πλέον έχει καταφέρει να “εκσυγχρονιστεί” με την ανάπτυξη και χρήση του κοινοτικού δικτύου. Υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και ενημέρωσης. Επιπλέον, μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το ίντερνετ για να ολοκληρώσει τις πληρωμές του, να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς, να παραγγείλει προϊόντα και πολλά άλλα. Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, το διαδίκτυο μπορεί να τον ενισχύσει. Οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι αυτού του χώρου έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για πιο αποτελεσματικές και σύγχρονες τεχνικές, ώστε να επιδιώξουν τη βέλτιστη και μέγιστη παραγωγή. Μπορούν επίσης να οργανωθούν σε διαδικτυακούς συνεταιρισμούς, ώστε να βρίσκονται σε επικοινωνία και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Τέλος, το διαδίκτυο παρέχει την ευκαιρία για διαφήμιση των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής.
Γ.Κ.: Οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού πώς έχουν δεχτεί την ανάπτυξη του κοινοτικού δικτύου Sarantaporo.gr στο χωριό τους; Πιστεύουν ότι έχει προσφέρει στην καθημερινότητά τους;
Ι.Μ.: Η πλειοψηφία των κατοίκων διατήρησε μια θετική στάση απέναντι στην ανάπτυξη του κοινοτικού δικτύου. Κάθε οικογένεια και κάθε νέος του χωριού χρησιμοποιεί το κοινοτικό δίκτυο και φυσικά όλοι θεωρούν ότι είναι πλέον απαραίτητο εργαλείο της καθημερινότητάς μας. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού ωστόσο, δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση τηλεπικοινωνιακών μέσων και απέχουν από τη χρήση τους, διότι δεν βρίσκει κάποια εφαρμογή στη ζωή τους. Για τους νεότερους, το ίντερνετ είναι χρήσιμο και προσφέρει μία σειρά δυνατοτήτων και ανέσεων.
Γ.Κ.: Δεδομένης της κρίσης των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας, πώς βλέπεις προσωπικά το μέλλον σου, αλλά και γενικότερα την κατάσταση στην περιοχή όπου μεγάλωσες αλλά και γενικότερα στη χώρα μας; Είσαι αισιόδοξη για το μέλλον;
Ι.Μ.: Όσον αφορά το μέλλον μου, τίποτα δεν είναι βέβαιο και προκαθορισμένο. Η επίτευξη ενός μόνο στόχου, δεν αρκεί για να διασφαλίσει κι άλλες μελλοντικές επιτυχίες. Απαιτείται εγρήγορση και συνεχής προσπάθεια. Θεωρώ ότι τώρα ξεκινάει ένας νέος, πολύ πιο σημαντικός και δύσκολος αγώνας. Η έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών μου αποτελεί για εμένα τον επόμενο στόχο. Προσπαθώ να μην απογοητεύομαι από τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και να εστιάζω περισσότερο στο παρόν. Έτσι, θέλω τουλάχιστον να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία που μου δίνεται αυτή τη στιγμή για μάθηση, γνώσεις και πνευματική εξέλιξη. Είμαι θετική και αισιόδοξη για τη μελλοντική πορεία του χωριού μου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Παρά το γεγονός ότι είναι μια απομακρυσμένη περιοχή, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες, υπάρχει η ελπίδα για την εξάλειψη αυτών των δυσκολιών και την ανάδειξη του φυσικού της πλούτου. Η προσπάθεια που γίνεται, τα τελευταία χρόνια, από την ομάδα του Sarantaporo.gr για εξοικείωση των ανθρώπων της περιοχής με τις νέες τεχνολογίες μέσω των κοινοτικών δικτύων τροφοδοτεί αυτή την ελπίδα. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αναγνωρίσουν όλοι οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι της περιοχής και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους δίνονται, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να επωφεληθούν οι ίδιοι οικονομικά.
Γ.Κ.: Σε ευχαριστούμε πολύ για αυτή τη συνέντευξη. Σου ευχόμαστε καλή πρόοδο και μια ζωή γεμάτη επιτυχίες και ευτυχία.
Ι.Μ.: Σας ευχαριστώ και εγώ. Καλή συνέχεια και σε εσάς και την προσπάθειά σας.