Εάν υπάρχουν δύο λέξεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τον συντοπίτη μας Δημήτρη Ντάλλα, τότε είναι ακριβώς αυτές οι δύο λέξεις τις οποίες ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο μέλος του Sarantaporo.gr, Γιάννη Σιδέρη, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011.

Ο Δημήτρης Ντάλλας γεννήθηκε το 1963 στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, είναι συγγραφέας-ποιητής και δάσκαλος και σήμερα ζει και εργάζεται στο Νομό Λάρισας. Από μικρή ηλικία, στο Σαραντάπορο και στην Ελασσόνα, έγραφε και δημοσίευε κατά καιρούς τα ποιήματά του στο θεσσαλικό τύπο, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί. Το 1981, μαθητής Λυκείου στη Λάρισα, με το ποίημά του «ΓΑΛΗΝΗ», απέσπασε πανελλήνιο μαθητικό έπαινο. Το 1982 εξέδωσε την ποιητική του συλλογή «ΧΩΡΙΣ ΔΕΣΜΑ». Στα σχολεία που υπηρέτησε ασχολήθηκε με πολλά θέματα περιβαλλοντικών εργασιών και η αγάπη του για τα παιδιά τον ώθησε να γράψει γι’ αυτά. Το 2009, εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το βιβλίο του «ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΛΦΑΒΗΤΑΣ», για παιδιά της πρώτης σχολικής, αλλά και της προσχολικής ηλικίας, από τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ.

 

Καθώς το Sarantaporo.gr έχει θέσει ως μία από τις κύριες φιλοδοξίες του τη συνεργασία και έκφραση των ενεργών ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα του Σαρανταπόρου δεν μπορούσε να μην απευθυνθεί στον Δημήτρη Ντάλλα, ώστε να ενημερωθεί από τον ίδιο για τα κίνητρα που τον ώθησαν να ασχοληθεί με τη συγγραφή ποιημάτων αρχικά, αλλά και με τη συγγραφή βιβλίων αργότερα. Το γράψιμο, όπως μας εκμυστηρεύτηκε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί για τον ίδιο έναν «τρόπο διαφυγής», έναν τρόπο που επέλεξε για να ξεφύγει «από αυτήν την καθημερινότητα που μαστίζει ακόμα και τη σημερινή εποχή». Άλλωστε δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, καθώς «γεννήθηκε γράφοντας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο ίδιος. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε  στο κείμενο της συνέντευξης που ακολουθεί ενώ μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη στο ηχογραφημένο αρχείο που συνοδεύει το κείμενο της συνέντευξης.

Συνέντευξη του συντοπίτης μας συγγραφέα-ποιητή και δάσκαλο Δημήτρη Ντάλλα στο μέλος του Sarantaporo.gr, Γιάννη Σιδέρη

Sarantaporo.gr: Βρισκόμαστε εδώ με τον Δημήτρη τον Ντάλλα, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σαραντάπορο, είναι συγγραφέας, ποιητής και δάσκαλος και σήμερα ζει και εργάζεται στο Νομό Λάρισας. Δημήτρη, θα ξεκινήσουμε με κάτι άλλο, θα ξεκινήσουμε με ένα τραγούδι που έγραψες γενικότερα για την περιοχή και απ’ ότι ανέφερες αυτό το τραγούδι θα το μελοποιήσει και θα το τραγουδήσει και ο Μακεδόνας. Θέλεις να μας πεις λίγα λόγια για αυτό;

Δημήτρης Ντάλλας: Το τραγούδι αυτό γράφτηκε το 1975, ήταν από τα πρώτα ποιήματα που έχω γράψει, ήταν καιρός τώρα να βγει στην επιφάνεια, να μελοποιηθεί. Το πήραν γνωστοί καλλιτέχνες, τα έσοδα του cd θα πηγαίνουν για φιλανθρωπικό σκοπό, το Ειδικό Σχολείο της Γαλανόβρυσης και στο cd αυτό θα συμμετέχει εκτός των άλλων και ο Κώστας Μακεδόνας.

Sarantaporo.gr: Πολύ ωραία. Αυτό το ποίημα στην ουσία το έγραψες το 1975 μας είπες. Ο τίτλος του είναι;

Δημήτρης Ντάλλας: Ο τίτλος του είναι: «Όμορφή μου Ελασσόνα». Είναι ύμνος στην Ελασσόνα, γιατί εκεί μεγάλωσα, εκεί έμαθα τα πρώτα γράμματα μετά από το Δημοτικό. Όλα τα παιδιά του χωριού πηγαίναμε Γυμνάσιο στην Ελασσόνα. Και φυσικό ήταν να γράφουμε για την περιοχή μας. Φυσικά μαζί με αυτό ήταν και άλλα ποιήματα που αναφέρονταν στο Σαραντάπορο και αυτά όλα υπήρχαν στο πρώτο βιβλίο, τη συλλογή «Xωρίς δεσμά». Ένα ποίημα τότε από αυτά, το «Γαλήνη», απέσπασε πανελλήνιο μαθητικό έπαινο το 1981.

Sarantaporo.gr: Σε σχετικά μικρή ηλικία, δηλαδή εάν φανταστούμε ότι το πρώτο ήταν το 1975, τότε ήσουνα 12 χρονών. Τι σε ώθησε να γράψεις το συγκεκριμένο ποίημα, πώς έφτασες να γράφεις γενικότερα ποιήματα;

Δημήτρης Ντάλλας: Πώς; Στο χωριό εκείνη την εποχή οι γονείς μας οι πιο πολλοί δεν ήξεραν γράμματα, βιβλία δεν υπήρχαν, βλέπαμε αυτούς τους συγγραφείς και τους ποιητές και μας φαινόταν έτσι κάτι ονειρικό, μαγεμένο. Όλα τα παιδιά τότε θα θέλαμε να γίνουμε συγγραφείς, διαβάζαμε τις βιογραφίες τους και σιγά-σιγά μπορώ να πω ότι έγραφα ποιήματα από τότε που γεννήθηκα, από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Εκείνα τα ποιήματα ήταν ρηχά στην αρχή, αλλά σιγά-σιγά έφτασα να συναγωνίζομαι μαθητές σχολείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και μάλιστα ήταν τιμή για μένα που ένα παιδί από το χωριό, από το Σαραντάπορο, βραβεύονταν σε έναν τέτοιο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό τότε.

Sarantaporo.gr: Η αγάπη σου γενικότερα για τα γράμματα ή την ποίηση σε ώθησε να γίνεις και δάσκαλος;

Δημήτρης Ντάλλας: Η αγάπη μου για τα μικρά παιδιά μπορώ να πω. Βέβαια οι δάσκαλοι εκείνης της εποχής ήταν διαφορετικοί απ’ ότι είναι οι σημερινοί δάσκαλοι. Ήταν διαφορετικά τα χρόνια τότε. Ξέρουν όλοι οι μεγαλύτεροι ας πούμε πώς συμπεριφέρονταν οι δάσκαλοι στα παιδιά. Εγώ έγινα δάσκαλος με έναν διαφορετικό σκοπό. Όχι δάσκαλος σαν τους δασκάλους εκείνης της εποχής. Μου άρεσε να διαβάζω βιβλία, και όχι βιβλία αναγκαστικά, δηλαδή να μαθαίνεις το μάθημα και να το πεις την άλλη μέρα στο σχολείο. Τα βιβλία ήταν εξωσχολικά, εκείνο που ήθελα, εκείνο που μου άρεσε, και όχι αυτά που μας υποχρέωναν να διαβάσουμε.

Sarantaporo.gr: Ο δάσκαλος ή οι δάσκαλοι που είχες εκείνη την εποχή σε ώθησαν σε αυτό που κάνεις, σε βοήθησαν; Γιατί ανέφερες ότι ήταν λίγο διαφορετικοί από τους άλλους κλασσικούς δασκάλους της εποχής.

Δημήτρης Ντάλλας: Δεν μπορώ να πω τόσο πολύ ότι με βοήθησαν οι δάσκαλοι εκείνης της εποχής. Πιο πολύ από μόνος μου, ήθελα όλα αυτά τα βιώματα να τα περιγράφω, ήθελα να ξεφύγω από αυτήν την καθημερινότητα που μαστίζει ακόμα και την σημερινή εποχή. Ο κόσμος είναι τόσο προβληματισμένος και είναι ένας τρόπος διαφυγής το γράψιμο. Ο καθένας έχει τα χόμπι του. Το χόμπι αλλουνού μπορεί να είναι το ποδόσφαιρο, άλλος θέλει να γράφει… Εγώ γεννήθηκα γράφοντας.

Sarantaporo.gr: Δημήτρη, μίλησες για την αγάπη σου για τα παιδιά. Αυτή η αγάπη σου σε ώθησε να εκδόσεις και να κυκλοφορήσεις στην ουσία το βιβλίο με τον τίτλο: «Μαθήματα Αλφαβήτας», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά της πρώτης σχολικής, αλλά και προσχολικής ηλικίας και αυτό σήμερα μπορεί κανείς να το βρει και από τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ. Αυτό εκδόθηκε το 2009. Θέλεις να μας πεις λίγο με δικά σου λόγια τι είναι αυτό το βιβλίο;

Δημήτρης Ντάλλας: Όταν έγραφα ποιήματα, όλα τα ποιήματα οι πιο πολλοί τα έβαζαν στην άκρη, δεν διαβάζει ο κόσμος ποιήματα, πολλοί λίγοι, ένα μικρό ποσοστό. Μέσα από το σχολείο προσπάθησα το βιβλίο να είναι και ποιοτικό και να αναφέρεται στα παιδιά, να βοηθηθούν τα παιδιά και μπορώ να πω ότι αυτή ήταν μία χρονοβόρα διαδικασία. Ενώ να γράψεις ένα βιβλίο μπορεί να σου πάρει ένα μήνα, να το εκδόσεις μπορεί να πάρει και πέντε και δέκα χρόνια ή και μπορεί να μην εκδοθεί ποτέ. Εμείς δυστυχώς γεννηθήκαμε σε ένα μέρος, όπου όλα διακινούνται από την Αθήνα. Στη Θεσσαλία δεν υπάρχει εκδοτικός οίκος. Είναι πολύ εύκολο να βγάλεις ένα βιβλίο μόνος σου, να το κυκλοφορήσεις, να πας σε ένα τυπογραφείο να το βγάλεις, αλλά πάρα πολύ δύσκολο να το κυκλοφορήσεις από την Αθήνα, γιατί αυτοί παίρνουν χιλιάδες βιβλία κάθε μέρα. Χίλια βιβλία, ένα δωμάτιο βιβλία και γίνεται μία επιλογή από αυτά και μπορεί να το εντάξουν στο εκδοτικό τους πρόγραμμα μετά από δύο, τρία χρόνια. Το βιβλίο γράφτηκε από μεράκι. Τα παιδιά μου τότε ήταν μικρά, πήγαιναν στα νήπια και στην 1η Δημοτικού και μπορώ να πω ότι το γράψαμε και μαζί, με βοήθησαν και τα παιδιά μου στη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Είναι όλο το βιβλίο συναισθηματικό. Υπάρχουν μαθητές μου μέσα στο σχολείο, υπάρχουν ονόματα μαθητών, ονόματα των παιδιών μου, που κανένας άγνωστος δεν τα ξέρει. Και έβλεπα ότι το βιβλίο τραβούσε, ενδιαφερόταν πολλοί εκδοτικοί οίκοι να το βγάλουν. Και όπως είναι τα πράγματα πάει πολύ καλά.

Sarantaporo.gr: Χαιρόμαστε πολύ για αυτό και επίσης χαιρόμαστε που έχουμε ένα άτομο από το χωριό μας που ασχολείται σε αυτόν τον τομέα. Ως Sarantaporo.gr νοιώθουμε περήφανοι για αυτό και θέλουμε να σε ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχώρησες και να σου ευχηθούμε και στο μέλλον καλή επιτυχία και καλή συνέχεια σε αυτό που κάνεις και ευχόμαστε επίσης να υπάρξουν και άλλα άτομα που θα σε ακολουθήσουν και θα γράφουν και αυτοί για το χωριό τους, για τον τόπο τους και γενικότερα και για τα παιδιά όπως κάνεις και εσύ. Ευχαριστούμε πολύ Δημήτρη και καλή συνέχεια.

Δημήτρης Ντάλλας: Ευχαριστώ και εγώ, σας ευχαριστώ και καλή επιτυχία και σε εσάς.
 

Οργανισμοί που μας υποστηρίζουν