Από το 2013 συμμετέχω ενεργά στο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr, μία πρωτοβουλία ανθρώπων από το χωριό Σαραντάπορο. Το χωριό βρίσκεται στην Ελασσόνα, στην Θεσσαλία, απέναντι από τον Όλυμπο.
Ξεκινώντας ως μία μικρή πρωτοβουλία το 2010 από μία ομάδα φίλων, οι οποίοι ήθελαν να προσφέρουν στο χωριό τους τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, σήμερα το κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr καλύπτει 14 χωριά της περιοχής, εξυπηρετεί 5.000 μόνιμους κατοίκους και σχεδόν διπλάσιους επισκέπτες κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ένα από τα πολλά μυστικά της επιτυχίας του υπήρξε η ανοιχτότητα της βασικής ομάδας ανθρώπων και η αδιάκοπη επιδίωξή τους για συνεργασία με άτομα, ομάδες, οργανισμούς, επιχειρήσεις από διάφορους χώρους, με κοινό στοιχείο το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του κοινοτικού δικτύου.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου Σαββατοκύριακου του Νοεμβρίου 2016 διοργανώσαμε μία συνάντηση με επιλεγμένους συμμετέχοντες στη Μηλέα, ένα από τα συνδεδεμένα στο κοινοτικό δίκτυο χωριά, στο οποίο προσκαλέσαμε τοπικούς αγρότες και κτηνοτρόφους να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με εκπρόσωπους του ακαδημαϊκού χώρου, της ερευνητικής κοινότητας, των startup, της κοινωνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων. Η ολοήμερη συνάντηση διοργανώθηκε ως ένα εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού με στόχο να αναδειχτούν ευκαιρίες συνεργασιών προς τη δημιουργία λύσεων για τα προβλήματα της τοπικής οικονομίας. Η πρόσβαση στις αγορές, η παρακολούθηση των τοπικών κλιματολογικών συνθηκών και προβλέψεων, η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών σε ένα συντηρητικό περιβάλλον, ήταν μερικά από τα κύρια προβλήματα που σχετίζονται με την τοπική παραγωγή και τα οποία αναδείχτηκαν από τους τοπικούς επαγγελματίες. Κοινωνικά προβλήματα, όπως η κοινωνική συνοχή σε απομακρυσμένες περιοχές, αναγνωρίστηκαν επίσης ως σημαντικές προτεραιότητες. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων προέκυψε η ανάγκη να εξεταστούν βέλτιστες πρακτικές από άλλες περιοχές. Αυτό εκπληρώθηκε εν μέρει από τις παρουσιάσεις των συμμετεχόντων.
Οι παρουσιάσεις περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, το κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr, μία μελέτη περίπτωσης ενός γαλλικού συνεταιρισμού του L’atelier Paysan, τις λύσεις έξυπνης γεωργίας της ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡEIΝ και NEUROPUBLIC και το ευρωπαϊκό ερευνητικό project NetCommons. Δε χρειάστηκε να περάσει πολύς χρόνος από τη συνάντηση, αφότου ξεκίνησαν να διαφαίνονται ευκαιρίες για ισχυρές συνέργειες. Για παράδειγμα, ένας ντόπιος κτηνοτρόφος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για σύνδεση της φάρμας του στο διαδίκτυο. Αυτό θα μπορούσε να επιδοτηθεί από τη ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΝ, χρηματοδοτώντας την επέκταση του κοινοτικού δικτύου Sarantaporo.gr, έτσι ώστε να μπορεί η ίδια η εταιρία να προσφέρει τις έξυπνες λύσεις της για παρακολούθηση του ζωικού κεφαλαίου σε πραγματικό χρόνο.
Η εκδήλωση έκλεισε με ενθουσιασμό και δέσμευση από όλους για τη διοργάνωση της επόμενης συνάντησης σε μία ανοιχτή εκδήλωση που θα απευθύνεται στις τοπικές κοινωνίες.
Δεν τελειώσαμε όμως έτσι! Η συνάντηση συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα με μία επίσκεψη στο χωριό Σαραντάπορο και μία περιοδεία στην υποδομή του ασύρματου κοινοτικού δικτύου Sarantaporo.gr. Τελικός προορισμός ήταν η ταβέρνα του Σάκη στο χωριό Κοκκινοπηλός, όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις σε ένα χαλαρό και φιλικό περιβάλλον, κατά τη διάρκεια ενός υπέροχου γεύματος. Ωστόσο, το ανήσυχο πνεύμα των τεχνικών του δικτύου Sarantaporo.gr εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια του επιδόρπιου! Το χάρτινο τραπεζομάντηλο έγινε το μέσο για την σχεδίαση και βελτιστοποίηση της αρχιτεκτονικής του δικτύου, ενώ παράλληλα ένας κάτοικος του χωριού και εθελοντής του δικτύου βρήκε ευκαιρία να εκπαιδευτεί στην κατασκευή καλωδίων δικτύου! Απολαύστε τους στο παρακάτω βίντεο:
Δείτε επίσης φωτογραφίες από το διήμερο σε αυτό το link.